BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udka pieczone z marynaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udka zamarynowałam i włożyłam na 2 godziny do lodówki następnie upiekłam w piekarniku no szybki obiad gotowy.

Udka pieczone z marynaty

Składniki:

Udka pieczone z marynaty

 

  • udka 2 -3 szt,
  • oliwa 3 -4 łyżki,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • sól do smaku,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra 1/3 łyżeczki,
  • pieprzu do smaku
  • szczypta chili,
  • curry 1/3 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z marynaty
Udka dokładnie umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu oraz błonek, osuszyć natrzeć pieprzem i solą. oliwę wymieszać z przyprawami i majerankiem, natrzeć marynatą udka włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny przykryte folią spożywczą.

Udka włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 170-180 stopni,  piec 40 - 50 minut polewając sosem wytwarzającym sie z pieczenia.

Podawać z ziemniaczkami i surówką lub kluskami i kapustą itp.