Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kotlety schabowe słodko-kwaśne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny przepis na "schabowego" w nieco innej odsłonie. Na pewno zasmakuje domownikom. Tak przygotowany schab pasuje także na kanapki.

Kotlety schabowe słodko-kwaśne

Składniki:

Kotlety schabowe słodko-kwaśne

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 jaja
  • około 5 łyżek mąki
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

  • Marynata:
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu płynnego

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe słodko-kwaśne

Przygotowanie kotletów

Kotlety schabowe słodko-kwaśne
Rozbite i natarte pieprzem kotlety schabowe

Schab rozbić na plastry. Każdy plaster mięsa natrzeć dokładnie pieprzem.

Marynowanie

Kotlety schabowe słodko-kwaśne
Kotlety w trakcie marynowania w słodko-kwaśnej marynacie

Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie, wrzucić mięso, natrzeć marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na noc.

Smażenie

Kotlety schabowe słodko-kwaśne
Kotlety schabowe "inaczej" w trakcie smażenia

Kotlety maczać w jajku, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Smacznego!