Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Spaghetti z sosem cytrynowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty sos do makaronu o zaskakującym smaku, pyszne połączenie! Makaron bez kalorycznych dodatków, smaczny i pozywny

Spaghetti z sosem cytrynowo-pomidorowym

Składniki:

Spaghetti z sosem cytrynowo-pomidorowym

 

  • makaron spaghetti
  • 4 duże , malinowe pomidory
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżka przecieru
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz, cukier ( do smaku)

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem cytrynowo-pomidorowym
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki średniej wielkości, doprawiamy je dwoma łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy pomidory, dodajemy paprykę. keidy sos zacznie się redukować, dodajemy przeciez i resztę soku z cytryny. Do smaku doprawiamy wszystko cukrem, aby sos nie byl kwaśny , tylko przyjemnie cytrynowy. Dodac możemy także ulubione, włoskie zioła, które pasuja do tego makaronu. Ja podaję go bez sera, lecz pyszne będzie to danie z parmezanem, czy nawet zwykłym żółtym serem, można podać je także jako zapieczone pod pierzynką sera danie z piekarnika, zależy to już od naszej wyobraźnie. Smak sosu jednak jest niepowtarzalny :)