greg44

greg44

Kuchcik
[Przepisów: 2]

strzępiel w cytrynie na dziko(dziki ryż)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie bardzo ciekawie wygląda z dzikim ryżem ,bo jest drogi i ludzie go raczej nie znają. Ale jest zdrowy jak mało co!

strzępiel w cytrynie na dziko(dziki ryż)

Składniki:

strzępiel w cytrynie na dziko(dziki ryż)

 

  • filet strzępiela-dostępny mrożony w AUCHAN. W zastępstwie najlepiej grenadier lub czerwona panga (bardzo delikatne mieso)
  • soli najlepiej morskiej, można do panierki użyć mąki lub bułki ale myśle że na samym
  • Sałatka kolorowa np. cygańska lub wg. uznania albo własnego pomysłu.
  • ryż dziki (jak na focie za 18zł/4 x 100g.) lub zwykły (masło

Sposób przygotowania:

strzępiel w cytrynie na dziko(dziki ryż)
Ryż gotujemy osobno około 30min. -dziki, a 20 zwykły. Można, i ja to polecam kupić mieszany z parabolicznym- jest super i kolorowo.Rybę w zależności co mamy doprawiamy najlepiej dzień wcześniej a później na odrobinie masła i dobrej patelni pieczemy do 8 min. z każdej strony albo nawet mniej( oczywiście dla dietetyków ta rybka na parze jest super!) może być w mącznej panierce jak lubimy lub drobnej tartej bułce, ale i sama rybka jest superowa.a przyprawiamy w to co lubimy.np. jak lubimy czosnek to go dajemy. Ale z solą uważajmy jak kupimy strzępiela aby poznać smak ryby. Oczywiście kłania się grenadier ,bo jest podobnej kruchości, lub taniej wychodzi czerwona panga. Sałatka najlepiej szwedzka lub cygańska.
W czasie pieczenia wyciskamy sok z cytryny i podlewamy( w czasie pieczenia i po wyjęciu na półmisek). A zapach masła,cytryny i tak delikatnej ryby, tak nas otumani że...........