Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Suflet czekoladowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Suflet czekoladowy na zimno jest delikatny i lekki jak puch.

Suflet czekoladowy.

Składniki:

Suflet czekoladowy.

 

  • 25 dkg cukru
  • 8 żóltek
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 3 dkg cukru pudru
  • 1 filiżanka mocnej czarnej kawy
  • 25 dkg gorzkiej czekolady
  • 1 lyżeczka masla
  • 1 lyżka oleju do natluszczenia formy

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy.
Żółtka wymieszać z cukrem, wstawić do naczynia z gorącą wodą, ubijać aż zgęstnieją. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z ostudzoną masą żółtkową. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do naczynia ustawionego na garnku z gorącą wodą. Rozpuścić czekoladę nie mieszając. Następnie dodać masło, delikatnie wymieszać. Kilka łyżek czekolady wylać cienką warstwą na marmurową lub plastikową plytkę, wstawić do lodówki żeby zastygla. Pozostałą czekoladę i filiżankę kawy dodać do masy śmietanowo-żółtkowej. Formę sufletową przedłużyć "mankietem" ze sztywnego papieru , natluścić. Masę sufleową przelać do formy, po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem zastudzoną czekoladę z płytki połamać na nieregularne kawałki różnej wielkości i przybrać nią wierzch sufletu. Zdjąć papierowy mankiet. Smacznego...

Tagi:

kawa czekolada