Sposób przygotowania:
Suflet czekoladowy
1. Piekarnik nagrzać do 190 C. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, na malutkich oczkach. Foremki ( kokilki) na suflet wysmarować masłem, następnie obsypać wewnątrz startą czekoladą. W razie konieczności energicznie potrząść foremkami by czekolada równomiernie pokrywała ścianki.
2. 4 łyżki mleka wymieszać w rondelku o grubym dnie z mąką kukurydzianą, potem dodać resztę mleka i zagotować na małym ogniu by powstała gęstsza, gładka mikstura. Do budyniu kukurydzianego dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do momentu aż czekolada sie roztopi. Wszystko wymieszać by powstała gładka masa, potem zestawić z ognia na ok 5 min. i następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
3. W misce ubić białka dosypując partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana delikatnie przełożyć ją do masy czekoladowej i wymieszać razem metalową łyżką. Każdą foremkę na suflet napełnić masą do 3/4 wysokości, przetrzeć ściereczką ewentualne zabrudzenia z zewnętrznej strony foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 8-12 min. Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 smacznych sufletów. Smacznego :)
Suflet wyszedł bardzo dobry, nigdy wcześniej nie robiłam z mąką kukurydzianą, na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz. Suflet dość długo był wysoki, co też było dla mnie zaskoczeniem, bo moje wcześniejsze suflety mimo,że były wysokie, to po szybkim czasie opadały.
Napełniłam cztery większe foremki po sam brzeg, a trzy mniejsze do 3/4 wysokości i w tych mniejszych ładniej się upiekł, tak więc nie powinno się napełniać foremek po sam brzeg, jak jest napisane w przepisie. Ogólnie przepis jest świetny. Suflety, na zimno smakują jak czekoladowy, smaczny pudding. Są doskonałe nawet na drugi dzień.
2. 4 łyżki mleka wymieszać w rondelku o grubym dnie z mąką kukurydzianą, potem dodać resztę mleka i zagotować na małym ogniu by powstała gęstsza, gładka mikstura. Do budyniu kukurydzianego dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do momentu aż czekolada sie roztopi. Wszystko wymieszać by powstała gładka masa, potem zestawić z ognia na ok 5 min. i następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
3. W misce ubić białka dosypując partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana delikatnie przełożyć ją do masy czekoladowej i wymieszać razem metalową łyżką. Każdą foremkę na suflet napełnić masą do 3/4 wysokości, przetrzeć ściereczką ewentualne zabrudzenia z zewnętrznej strony foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 8-12 min. Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 smacznych sufletów. Smacznego :)
Suflet wyszedł bardzo dobry, nigdy wcześniej nie robiłam z mąką kukurydzianą, na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz. Suflet dość długo był wysoki, co też było dla mnie zaskoczeniem, bo moje wcześniejsze suflety mimo,że były wysokie, to po szybkim czasie opadały.
Napełniłam cztery większe foremki po sam brzeg, a trzy mniejsze do 3/4 wysokości i w tych mniejszych ładniej się upiekł, tak więc nie powinno się napełniać foremek po sam brzeg, jak jest napisane w przepisie. Ogólnie przepis jest świetny. Suflety, na zimno smakują jak czekoladowy, smaczny pudding. Są doskonałe nawet na drugi dzień.