blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Suflet gruszkony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Suflet gruszkony

Składniki:

Suflet gruszkony

 

  • 4 duże gruszki
  • , 2 łyżki soku z cytryny,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 40 ml likieru gruszkowego.

 

  • Składniki nadzienia:
  • żółtko,
  • 4 dag cukru, cytryna,
  • 4 dag serka białego,
  • 4 dag sera żółtego, łyżka wody.

 

  • Składniki sosu:
  • 8 dag cukru pudru,
  • 30 dag malin,
  • 40 ml soku malinowego

Sposób przygotowania:

Suflet gruszkony
Umyte gruszki przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne i miąższ. Połówki wydrążonych gruszek dusić 10 min. w winie, likierze i soku cytrynowym. Miąższ rozgotować w wodzie z dodatkiem 2 dag cukru. Utrzeć żółtko z 2 dag cukru i skórką otartą z cytryny, połączyć z białym oraz utartym żółtym serem i rozgotowanym miąższem z gruszek. Masą napełnić połówki gruszek, piec 30 min. w temp. 180 stopni. Sok malinowy połączyć z cukrem pudrem, dodać maliny przetrzeć przez sito. Polać suflety.

Tagi:

sery sosy ser