olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Suflet morelowy 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonale się prezentujący suflet z morelami

Suflet morelowy 4

Składniki:

Suflet morelowy 4

 

  • 500g moreli
  • 150g cukru pudru
  • 5 białek
  • kieliszek białego wytrawnego wina (50g)
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 0,5 łyżki tłuszczu do smarowania półmiska

Sposób przygotowania:

Suflet morelowy 4
Morele umyć, usunąć pestki, skropić białym wine, rozgotować, rozbić w mikserze razem z cukrem, podsmażyć często mieszając. Następnie wymieszać lekko z ubitą na sztywno pianą z białek, nałożyć na półmisek żaroodporny wqysmarowany tłuszczem, opsypać cukrem i zapiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.