blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Suflet pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Suflet pomarańczowy

Składniki:

Suflet pomarańczowy

 

  • 6 łyżek likieru pomarańczowego,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 6 jajek,
  • 10 dag cukru,
  • masło i cukier do formy,
  • 8 paluszków biszkoptowych,
  • 6 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Suflet pomarańczowy
Pomarańcze obrać, miąższ pokroić, skropić 2 łyżkami likieru, odstawić. Ćwiartkę wyszorowanej cytryny obrać ze skórki, z obu wycisnąć sok. Zagotować sok ze skórką i 4 łyżkami cukru. Gotować 8-10 min. Żółtka ubić na parze z 10 dag cukru Formę posmarować masłem, posypać cukrem. Ułożyć biszkopty, skropić likierem. Syrop cytrynowy wymieszać z żółtkami i ubitymi białkami. Masą pokryć biszkopty. Zapiekać w temp. 250 stopni. Po 5 min. obniżyć temperaturę i piec 20 min. Podawać z cząstkami pomarańczy.

Tagi:

jajko jajka