Sposób przygotowania:
Sułtańskie listki
Ciasto przygotować wg przepisu na opakowaniu i wyciąć koła o średnicy9 – 10 cm. (mnie wyszło 12 kółek). Podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, położyć koła z ciasta – zmieściły mi się 4 – i z obu stron podpiekać na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.Gdy krążki ciasta pieczemy na patelni, trochę się kurczą, dopiero po odwróceniu rozwarstwiają się i "listkują". Tak samo zapiekać pozostałe koła. Ostudzić. Sezam podprażyć na suchej patelni na brązowo, dodać miód i odrobinę cynamonu. Gotowe kółka z ciasta posmarować mieszanką miodowo sezamową i każde z nich położyć na talerzyku. Na krążku położyć po jednej kulce lodów. Posypać cynamonem i prażonym sezamem. Wg uznania przybrać połówkami winogron i bitą śmietaną.
marek259
misia14
marietta