Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Sułtańskie listki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ulubione lody, podane na cieście francuskim.

Sułtańskie listki

Składniki:

Sułtańskie listki

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (12 porcji);
  • 4 łyżki nasion sezamu;
  • 3 łyżki miodu;
  • 4 – 5 łyżek oleju;
  • Mielony cynamon;
  • Po 3 kulki lodów Zielona Budka – Tradycyjne o ulubionych smakach.( np.: waniliowych, czekoladowych)

 

Sposób przygotowania:

Sułtańskie listki
Ciasto przygotować wg przepisu na opakowaniu i wyciąć koła o średnicy9 – 10 cm. (mnie wyszło 12 kółek). Podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, położyć koła z ciasta – zmieściły mi się 4 – i z obu stron podpiekać na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.Gdy krążki ciasta pieczemy na patelni, trochę się kurczą, dopiero po odwróceniu rozwarstwiają się i "listkują". Tak samo zapiekać pozostałe koła. Ostudzić. Sezam podprażyć na suchej patelni na brązowo, dodać miód i odrobinę cynamonu. Gotowe kółka z ciasta posmarować mieszanką miodowo sezamową i każde z nich położyć na talerzyku. Na krążku położyć po jednej kulce lodów. Posypać cynamonem i prażonym sezamem. Wg uznania przybrać połówkami winogron i bitą śmietaną.