Smak Chwili

Smak Chwili

Szef Kuchni
[Przepisów: 7]

Surówka Colesław

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo popularna surówka obiadowa, dostępna już chyba w każdym sklepie spożywczym, jednak taka przygotowana własnoręcznie zwycięża pod każdym względem.

Surówka Colesław

Składniki:

Surówka Colesław

 

  • 1/4 dużej kapusty pekińskiej
  • 2 cebule średnie (w tym jedna czerwona)
  • 1 marchew
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka Colesław
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach, kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. W szklance połączyć ze sobą składniki na sos tj. majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie pokrojone wcześniej składniki wymieszać razem z powstałym sosem. Odstawić do lodówki na ok 1 godzinę przed podaniem.

Tagi:

sosy