edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka Coleslaw z białej i czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i czerwonej cebuli to idealna propozycja surówki do obiadu, mięs lub domowych hamburgerów i hot-dogów.

Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty

 

  • 1. ½ mała kapusta biała
  • 2. ½ mała kapusta czerwona
  • 3. 2 małe marchewki
  • 4. 1 mała czerwoną cebula
  • 5. Posiekany koperek i natka pietruszki
  • 6. Sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • 1. 3 łyżki majonezu
  • 2. 1 łyżeczka musztardy
  • 3. Kilka kropli octu jabłkowego
  • 4. Odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty
1. Kapustę białą i czerwoną ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Solimy i odstawiamy na około 15 min., aż zmięknie. Następnie odsączamy nadmiar wody z kapusty.

2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę kroimy w cienkie piórka.

4. Przygotowujemy sos z majonezu, musztardy, octu jabłkowego i cukru.

5. Do miseczki przekładamy kapustę białą, czerwoną, startą marchewkę oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.

6. Dodajemy sos i wszystko mieszamy. Ewentualnie dodajemy do smaku sól i pieprz.

7. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przeniknęły i podajmy jako surówkę do obiadu.
Surówka Coleslaw z białej i czerwonej kapusty.
starta na tarce biała kapusta na surowke coleslaw
Surówka Coleslaw z białej i czerwonej kapusty.
czerwona kapusta starta na tarce i posolona
Surówka Coleslaw z białej i czerwonej kapusty.
do odsaczonych kapust dodajemy startą marchewkę
Surówka Coleslaw z białej i czerwonej kapusty.
czerwona i biała kapusta na surówkę colesław