BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1031]

Surówka z kapusty białej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka,prosta i nie droga ale za to smaczna surówka z kapusty białej. Surówka sprawdza się jako dodatek do drugiego dania.

Surówka z kapusty białej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z kapusty białej

 

  • kapusta biała mała połówka albo 1/4 główki,
  • marchewki 2 szt,
  • por kawałek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny + 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • cukier 2 łyżki,
  • oliwa 3 łyżki a najlepiej według uznania,

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej
Kapustę białą obrać z wierzchnich, brzydkich liści następnie drobno poszatkować.

Do kapusty zetrzeć na drobnych oczkach ,obrane,opłukane marchewki oraz opłukany pokrojony w prążki por.

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, dodać sól i pieprz, następnie skropić sokiem z cytryny, dodać octu jabłkowego i cukier.

Całość dokładnie wymieszać ugniatając.

Na koniec dodać oliwę i ponownie wymieszać.

Podawać do obiadu.
Surówka z kapusty białej
Kapustę po oczyszczeniu z wierzchnich liści drobno poszatkować
Surówka z kapusty białej
Marchewkę obrać ,opłukać i zetrzeć na tarce drobne oczka
Surówka z kapusty białej
Wszystkie składniki przełożyć do większej miski dodać przyprawy i wymieszać

Tagi:

surówka