edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 34]

Strogonow drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Strogonow drobiowy z kurczakiem to przepis na danie jednogarnkowe szybkie i pożywne, które możemy serować na obiad, a po podgrzaniu na drugi dzień będzie smakował równie dobrze. Podawany najlepiej z pieczywem.

Strogonow drobiowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Strogonow drobiowy

 

  • 1. 2 filety z kurczaka
  • 2. ½ papryki czerwonej
  • 3. ½ papryki zielonej
  • 4. 300 g pieczarek
  • 5. 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 6. 250 ml passaty pomidorowej
  • 7. 2 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 8. Papryka słodka i ostra w proszku
  • 9. Oliwa do smażenia
  • 10. 2 łyżeczki masła do smażenia
  • 11. Sól i pieprz
  • 12. Natka pietruszki
  • 13. Opcjonalnie śmietana

Sposób przygotowania:

Strogonow drobiowy

ETAP 1:

Strogonow drobiowy
Pokrojonego filet z kurczaka, pieczarki, cebulę i doprawiamy papryką w proszku i smażymy

1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni.

2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle w garnku. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy wszystko około 7-10 min.

3. Podsmażone mięso z kurczaka dodajemy do pieczarek i cebuli i mieszamy razem.

4. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy papryką ostrą i słodką w proszku.

ETAP 2:

Strogonow drobiowy
Zalewamy podsmażone warzywa i kurczaka bulionem warzywnym oraz passatą pomidorową

5. Zalewamy gorącym bulionem oraz dodajemy passate pomidorową i łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

6. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wszystko pod przykryciem około 10-15 min.

7. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki śmietany na koniec gotowania.

8. Podajmy z posiekaną pietruszką i pieczywem.