mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Surówka jesienna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pyszny dodatek do dan obiadowych

Surówka jesienna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka jesienna

 

  • ćwierć średniej główki białej kapusty
  • 3 marchewki
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • natka pietruszki
  • duże jabłko
  • kukurydza konserwowa
  • 3 łyzki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka octu

 

Sposób przygotowania:

Surówka jesienna
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę siekamy bardzo cieniutko. Marchew, seler, pietruszkę i jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie te składniki mieszamy z sobą, dodajemy octu, nasalamy dużą szczyptą soli i odkładamy na 1- 1,5 godz. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, dodajemy odcedzoną kukurydzę, majonez i przyprawy. Podajemy jako dodatek do ziemniaków. Smacznego
Surówka jesienna
Składniki myjemy, obieramy i wykładamy na deskę
Surówka jesienna
Marchew, jabłko, pietruszkę i selera trzemy na tarce, pora kroimy w krążki, natkę siekamy
Surówka jesienna
Kapustę kroimy bardzo cieniutko lub szatkujemy
Surówka jesienna
Do przygotowanych składników dodajemy majonez i dokładnie mieszamy