msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Surówka jogurtowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka,delikatna w smaku surówka.

Surówka jogurtowa.

Składniki:

Surówka jogurtowa.

 

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 duża marchew
  • 1 por ( biała część)
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz ziołowy i sól do smaku
  • 2-3łyżki oleju
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego bez cukru

Sposób przygotowania:

Surówka jogurtowa.
Oczyszczone liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowałam.Mocno je posoliłam i wygniotłam ręką aż zaczęła puszczać sok.Odcisnąć. Marchew oskrobałam ,opłukałam i starłam na grubej,jarzynowej tarce.Podobnie starłam obrane ze skórki jabłko.Skropiłam je sokiem z cytryny,by nie ściemniało. Pora opłukałam i drobniutko pokroiłam.Wszystkie warzywa wymieszałam z pieprzem ziołowym i olejem. Dodałam jogurt naturalny i doprawiłam.Schłodziłam w lodówce. Do surówki można dodać posikany koperek,natkę lub szczypiorek.