Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Surówka Krzysia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

pyszna i szybka surówka z białej młodej kapusty, połączona z marchewką, jabłkami, papryką oraz rzodkiewką.

Surówka Krzysia

Składniki:

Surówka Krzysia

 

  • Kapusta biała młoda - 1 /2 gł.
  • papryka czerwona - 1 strąk
  • jabłka winne - 2 szt
  • rzodkiewka -1/2 pęczka
  • marchewka -2 szt
  • sól- szczypta
  • cukier - szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Surówka Krzysia
Kapustę oczyścić, poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Rzodkiewkę oczyścić, umyć, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchew obrać, umyć i także zetrzeć na tarce. wsypać wszystko do miski posypać solą i cukrem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać, schłodzić ok 30 minut.