Sposób przygotowania:
Surówka z buraczków i ogórków
Buraki obieramy i myjemy.
Następnie buraki ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach (do tej surówki czasami wykorzystuje też buraczki pozostałe w wyciskania soku przez sokowirówkę).
Ogórki ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Starte buraki i ogórki przekładam do miski.
Oprószam wszystko świeżo mielonym pieprzem.
Skrapiam odrobiną octu winnego (lub wody z kiszonych ogórków).
Dodaję majonez i wszystko dobrze mieszam.
Przekładam do miski, w której będę serwować surówkę.
Następnie buraki ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach (do tej surówki czasami wykorzystuje też buraczki pozostałe w wyciskania soku przez sokowirówkę).
Ogórki ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Starte buraki i ogórki przekładam do miski.
Oprószam wszystko świeżo mielonym pieprzem.
Skrapiam odrobiną octu winnego (lub wody z kiszonych ogórków).
Dodaję majonez i wszystko dobrze mieszam.
Przekładam do miski, w której będę serwować surówkę.