CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Surówka obiadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjna surówka z młodej kapusty, marchewki i cebuli z dodatkiem pora. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną cukru.

Surówka obiadowa

Składniki:

Surówka obiadowa

 

  • młoda kapusta 500-600 g
  • marchew 1 sztuka
  • zielona część pora ok. 10 cm
  • 1 cebula
  • sól
  • Sos: 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa
Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy, cebulę drobno siekamy, marchewkę i pora kroimy w cienkie paseczki . Wszystko przekładamy do większej miski, posypujemy sporą ilością soli, dociskamy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut.

Sok z cytryny mieszamy z cukrem, odrobiną pieprzu, dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.

Surówkę polewamy sosem na 5 minut przed podaniem.