kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Surówka z bananów i cykorii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki. Sałatkę można również posypać orzeszkami ziemnymi.

Surówka z bananów i cykorii

Składniki:

Surówka z bananów i cykorii

 

  • 400 g cykorii
  • sok cytrynowy
  • 2 banany
  • SOS;
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki mielonego curry
  • sól
  • biały, mielony pieprz
  • szczypta kminku rzymskiego
  • DO POSYPANIA;
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Surówka z bananów i cykorii
Ostrym nożem usunąć gorzki głąb cykorii, natępnie pokroić cykorię na 1/2 cm pierścienie, opłukać, odstawić i skropić sokiem cytrynowym. Obrać banany, pokroić w plastry i dodać do cykorii. Kremówkę wymieszać z olejem z orzeszków ziemnych i dodać curry, sól, pieprz, kminek rzymski i sok cytrynowy. Starannie wymieszać. Opłukać kolendrę, posiekać i posypać sałatkę na krótko przed podaniem.

Tagi:

sosy cykoria