edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Surówkę podałam z mielonymi kotletami, smakowała wybornie :)

Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem

 

  • 1 czarna rzodkiew – u mnie 45 dag
  • sól
  • 1 marchew
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • posiekany cienki szczypior do posypania

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem
Rzodkiew dokładnie wymyłam, obrałam ze skórki, starłam na tarce na grube wiórki, lekko posoliłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie odcisnęłam sok, który wypuściła. Marchew obrałam, umyłam. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne. Warzywa starłam na tarce na grube wiórki, dodałam do rzodkwi. Dodałam przyprawy, jogurt, olej i dokładnie wymieszałam. Podałam posypaną posiekanym cienkim szczypiorem.
Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem
Rzodkiew marchew i jajko starte na duże wiórki.
Surówka z czarnej rzodkwi z jogurtem
Warzywa dokładnie wymieszałam z przyprawami.