Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 1 nie duża główka czerwonej kapusty ( ok 800g)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 100g łuskanego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę należy drobno poszatkować, ugotować w dużej ilości wody, do momentu aż będzie miękka ( około dwie minuty od momentu zagotowania).
Następnie należy kapustę odcedzić, skropić sokiem z cytryny i wymieszać (dzięki temu będzie miała ładny kolor).
Cebulę drobno posiekać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę i słonecznik dodać do kapusty, wymieszać z 4 łyżkami oleju słonecznikowego i doprawić solą.

Tagi:

kapusta