Sposób przygotowania:
Sałatka z grillowaną kaczką
1. Filety z kaczki dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.. Ponacinać od strony skóry w skośną kratkę (tak aby nie naruszyć mięsa). Mięso dokładnie natrzeć pieprzem i majerankiem, nie pomijając miejsca pod skórką. Polać sosem sojowym, posolić od strony skórki. Włożyć do lodówki na 20 minut.
2. Filety ułożyć na patelni grillowej skórką do dołu. Włączyć bardzo wolny ogień i smażyć do wytopienia tłuszczu (7-8 minut).
3. Przewrócić mięso na drugą stronę i smażyć jeszcze 6 minut. Gorące mięso zdjąć z patelni, owinąć dokładnie w folię aluminiową i zostawić na pół godziny, do odpoczynku.
4. W międzyczasie pomidorki cherry pokroić na pół i przygotować sos: włożyć musztardę do miseczki, dodać sok z limonki oraz pomarańczy i olej. Dokładnie wymieszać, aż sos będzie gładki. Doprawić szczyptą soli.
5. Na talerzach ułożyć sałatę oraz plasterki pomidorków. Polać sosem. Ułożyć pokrojoną w plastry pierś kaczą. Smacznego!