Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Surówka z czerwonej kapusty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielną przekąskę. Jest bardzo smaczna i tania w przygotowaniu.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • pół główki dużej czerwonej kapusty lub 1 mała
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny (według uznania )

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy i studzimy.

2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Do dobrze przestudzonej kapusty dodajemy jabłko,majonez i jogurt naturalny. Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.

4. Surówkę odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się. 5. Podajemy.

Tagi:

kapusta