Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Surówka z czerwonej kapusty (jabłko, pestki) +rady

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka jest pyszna, a kombinacja z olejem rydzowym - idealna. Podkreśla on smak kapusty i nadaje charakterystycznego aromatu.

Surówka z czerwonej kapusty (jabłko, pestki) +rady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty (jabłko, pestki) +rady

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula (mała)
  • 1/2 jabłka
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty (jabłko, pestki) +rady
Cebulę należy obrać i posiekać, a jabłko zetrzeć na średnich oczkach tarki. Natomiast kapustę drobno posiekać i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę uprzednio wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko. Surówkę doprawić do smaku za pomocą soli, pieprzu i odrobiny cukru.

Całość wstawić do lodówki, aby smaki lepiej się połączyły. Przed podaniem posypać prażonymi pestkami dyni. Jeśli wolimy, aby kapusta nie była chrupiąca, lecz bardziej miękka (czyli tzw. kapusta modra) - to należy ją sparzyć, a następnie: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, można doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i całość gotować przez około 2-3 minuty.

Na samym końcu warto dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Następnie całość odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowując surówkę kolejno postępować tak jak napisałam wcześniej, a mianowicie kapustę połączyć z resztą składników. Jednak trzeba pominąć ugniatanie z sokiem cytrynowym.
Surówka z czerwonej kapusty (jabłko, pestki) +rady
Najlepiej, aby pestki były uprzednio podprażone.

Tagi:

surówka