AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kasza orkiszowa zawiera dużo błonnika i białka, ma jeszcze sporo innych zalet. Dziś u mnie w kuchni kasza orkiszowa w połączeniu z morelami, miętą, migdałami i serem pleśniowym a wszystko to otulone ciastem francuskim.

Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej

 

  • 2 torebki ugotowanej kaszy orkiszowej
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • suszone morele
  • świeża mięta
  • migdały
  • ser z niebieską pleśnią
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Dwie torebki kaszy orkiszowej ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie wrzucić do miski. Dodać pokrojone listki mięty, posiekane migdały, pokrojone w kostkę suszone morele oraz ser z niebieską pleśnią. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Na każdy nakładać porcję farszu, brzegi podociskać. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem (jeśli ktoś lubi). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, potem zmniejszyć do 180 i piec jeszcze przez 10 minut.
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Kasza orkiszowa, listki mięty, suszone morele, migdały, ser pleśniowy i farsz gotowy
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Ciasto francuskie rozwinięte i pokrojone na porcje
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Na każdy kwadrat zostaje wyłożona porcja farszu
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Wszystko gotowe, zaraz trójkąty i prostokąty powędrują do piekarnika
Ciasto francuskie z farszem z kaszy orkiszowej
Czas pieczenia minął, zaraz będzie można jeść :-)