marli75

marli75

Kucharz
[Przepisów: 14]

Surówka z czerwonej kapusty z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity smak miodu i czosnku.

Surówka z czerwonej kapusty z miodem

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty z miodem

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/5 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • ocet lub sok z cytryny ok 2 łyżek
  • natka pietruszki ok. 2 łyżek

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty z miodem
Kapustę drobno poszatkować,włożyć do wrzącej wody i zblanszować (musi być chrupiąca). Osączyć na sicie.Do słoiczka wlać oliwę,ocet lub sok z cytryny,miód,przeciśnięty przez praskę czosnek, zakręcić i potrząsać,aż sos się dokładnie wymiesza.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,dodać do kapusty,wlać sos,wymieszać,doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem,posypać natką pietruszki i wymieszać.

Tagi:

kapusta