kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kolorową i smaczną surówkę. Przygotowana z kapusty czerwonej, marchewki i słodkiej gruszki. Polecam.

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki

 

  • 25 dag kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużej gruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Wkładamy do cedzaka i przelewamy wrzącą wodą, odsączamy. Marchewki obieramy ze skórki i myjemy, ścieramy na tarce do miski.

Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce do miski z marchewką. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do miski. Kapustę odciskamy z wody i przekładamy do miski z warzywami. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki
Przelaną wrzątkiem pokrojoną kapustę odsączamy.
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki
Marchewki ścieramy na tarce jarzynowej do miski.
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki
Obraną gruszkę również ścieramy na tarce.
Surówka z kapusty czerwonej, marchewki, gruszki
Wszystkie składniki surówki wkładamy do miski i mieszamy.