szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 215]

Surówka z kapusty i jabłka z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka do przygotowania, zdrowa, ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealnie pasuje do smażonej ryby.

Surówka z kapusty i jabłka z chrzanem

Składniki:

Surówka z kapusty i jabłka z chrzanem

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty i jabłka z chrzanem
Kapustę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, oprószyć solą i odstawić. Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć również na tarce o średnich oczkach.

Dymki obrać i drobno pokroić, szczypior drobno posiekać.

Chrzan wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, przyprawić do smaku solą i cukrem. Kapustę, marchewkę, jabłko oraz posiekane dymki wymieszać razem.

Następnie wymieszać z przygotowanym sosem i posypać szczypiorkiem.