edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Surówka z marchwi, selera i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szynka, smaczna, zdrowa, kolorowa surówka, której słodyczy dodaje jabłuszko. Idealnie pasowała do bitek z szynki i kaszy jęczmiennej.

Surówka z marchwi, selera i papryki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z marchwi, selera i papryki

 

Sposób przygotowania:

Surówka z marchwi, selera i papryki

ETAP 1:

Surówka z marchwi, selera i papryki
Marchew, selera i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Marchewki i selera obrać, umyć.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, przekroić i usunąć gniazdo nasienne.

ETAP 2:

Surówka z marchwi, selera i papryki
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w cienkie, krótkie paseczki.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w cienkie, krótkie paseczki.

ETAP 3:

Surówka z marchwi, selera i papryki
Marchew, selera i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Marchew, selera i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki.

ETAP 4:

Surówka z marchwi, selera i papryki
Składniki wymieszać, dodać olej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

Składniki wymieszać, dodać olej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Liście sałaty opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki, rozłożyć w salaterkach.
Na sałatę wyłożyć porcje surówki, posypać pestkami słonecznika.