Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Surówka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty. Bardzo chrupiąca. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Może też być samodzielną przekąską. Polecam.

Surówka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy

Składniki:

Surówka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • koperek świeży według uznania
  • niewielka ilość soli
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty, papryki i kukurydzy
1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie kroimy dość cienko, płuczemy i dokładnie osuszamy z wody, kapustę posypujemy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy na około godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy z soku który puściła.

2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w małą kostkę. Opłukany koperek drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Przyprawiamy czarnym pieprzem mielonym i odstawiamy na pół godziny, żeby składniki ,,przegryzły się''.

4. Gotową surówkę podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.