Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Surówka z młodej kapusty z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Uwielbiamy surówki z młodej kapusty. Nawet kapryśni córka i mąż zjadają bez marudzenia. Lubimy taką surówkę do kotleta, dań z grilla lub młodych ziemniaków z koperkiem.

Surówka z młodej kapusty z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z młodej kapusty z cukinią

 

  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 1 młoda marchewka
  • 1 mała młoda cukinia
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty z cukinią
Kapustę obrać z brzydkich liści, oczyścić i poszatkować drobno. Wrzucić do miski, posolić i ugnieść dłonią.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cukinię umyć, osuszyć i również zetrzeć na tarce. Wrzucić do kapusty i wymieszać.

Sos: wymieszać dokładnie majonez z jogurtem, doprawić do smaku. Wlać do warzyw i wymieszać.

Szczypiorek posiekać i posypać surówkę tuż przed podaniem. 
Surówka z młodej kapusty z cukinią
oczyszczoną kapustę poszatkować drobno i posolić
Surówka z młodej kapusty z cukinią
marchewkę i cukinię zetrzeć na dużych oczkach
Surówka z młodej kapusty z cukinią
składniki sosu wymieszać i polać warzywa, wymieszać