Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Surówka z modrej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czerwona kapusta i reszta zabarwiona na różowo czyli jesień na talerzu.

Surówka z modrej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z modrej kapusty

 

  • 1 kg szatkowanej czerwonej kapusty
  • średnia cebula
  • duże jabłko
  • 4 łyżki tartej marchewki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka z modrej kapusty
Cebulę kroimy dość drobno, ma dać smak ale ma nie być zbyt wyczuwalna. Obficie silimy i posypujemy pieprzem, odstawiamy na pięć minut aby zmiękła. Dodajemy kapustę, marchewkę i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min. Jabłka myjemy i razem z skórką kroimy w dość grubą kostkę. Dorzucamy do reszty warzyw, na koniec majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy jeszcze w chłodne miejsce na 5 min i możemy podawać.
Surówka z modrej kapusty
Cebulę kroimy posypujemy solą i pieprzem.
Surówka z modrej kapusty
Do cebuli dodajemy kapustę i marchewkę, mieszamy.