WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Surówka z ogórków gruntowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka sałatka z ogórków gruntowych na ostro-kwaśno, ze szczypiorkiem i domowym sosem koperkowym. Idealna do obiadu.

Surówka z ogórków gruntowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z ogórków gruntowych

 

  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków gruntowych

ETAP 1:

Ogórki gruntowe umyć, osuszyć i obrać cienko ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do miski. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do ogórków. Doprawić solą i pieprzem.

W oddzielnej miseczce wymieszać oliwę z oliwek z octem ryżowym i posiekanym koperkiem. Przygotowany sos przelać do ogórków i dobrze wymieszać.

Podawać jako surówkę do obiadu.

Surówka z ogórków gruntowych
Przygotowany w miseczce sos koperkowy do sałatki
Surówka z ogórków gruntowych
Posiekany drobno szczypiorek dodany do ogórków.
Surówka z ogórków gruntowych
Ogórki gruntowe obrane i pokrojone w plasterki.