slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Surówka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną surówkę z młodej kapusty z marchewką i ogórkami. Taka surówka super smakuje solo oraz jako dodatek do obiadu. Polecam.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

Surówka z młodej kapusty

 

  • 1/2 kg młodej kapusty
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty
Kapustę drobno kroimy. Marchewkę oraz ogórki myjemy. Marchewkę obieramy i bardzo cienko kroimy w pół plastry, przekładamy do kapusty. Ogórki wraz ze skórką kroimy na 4 części i cienko kroimy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

Na koniec dodajemy koperek, oliwę, jogurt, sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut w chłodne miejsce.