kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną surówkę. Przygotowana z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki i papryki. Doprawiona do smaku kwaśną śmietaną, octem jabłkowym, miodem i przyprawami. Polecam.

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką

 

  • 35 dag młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Przekładamy do miski i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w cienkie paseczki. Do śmietanki dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Kapustę wygniatamy z nadmiaru płynu i odsączamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski i dodajemy przygotowany sos.

Mieszamy i przekładamy do salaterki.
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno i posypujemy solą.
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Umyte i osuszone z wody warzywa kroimy i dodajemy do kapusty.
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w pudełku i mieszamy.
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką
Wszystkie składniki na surówkę wkładamy do miski i mieszamy.