kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną surówkę z rukoli z warzywami. Sos koperkowy przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego i pokrojonego koperku. Polecam.

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym

 

  • 2 garście rukoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Rukolę przekładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Zielony koperek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo drobno. Do miseczki przekładamy jogurt, oliwę i koperek, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na talerz wykładamy rukolę, pokrojoną cebulę i paprykę i polewamy sosem.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Umytą i osuszoną z wody rukolę przekładamy na talerz.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Następnie posypujemy pokrojoną czerwoną cebulą.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Na rukolę i cebulę układamy pokrojoną paprykę.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce.
Surówka z roszponki, papryki z sosem koperkowym
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Tagi:

sałatka