Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Surówka z selera i brukwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Surówka z brukwi i selera z dodatkami jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Majonez można zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Surówka z selera i brukwi

Składniki:

Surówka z selera i brukwi

 

  • 10 dag selera
  • 10 dag brukwi
  • 1 garść roszponki
  • 5 dag marchewki
  • 1 gruszka
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 mały por
  • 1 łyżka majonezu light
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i brukwi

ETAP 1:

Surówka z selera i brukwi
Obrany i starty seler z gruszką skropić sokiem z cytryny.

Gruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, wymieszać z sokiem cytryny.

ETAP 2:

Surówka z selera i brukwi
Brukiew i marchewkę zetrzeć a roszponkę dokładnie umyć.

Obraną marchewkę i brukiew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Roszponkę umyć, porwać, osuszyć i włożyć do miski.

ETAP 3:

Surówka z selera i brukwi
Do miski włożyć wszystkie składniki surówki.

Ogórka kiszonego pokroić w słupki, por w pół krążki. Wszystkie przygotowane produkty razem połączyć.

ETAP 4:

Surówka z selera i brukwi
Surówkę wymieszać z majonezem i przyprawami.

Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać rzeżuchą.