agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

sushi z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

przepyszne sushi, idealna przekąska

sushi z ogórkiem

Składniki:

sushi z ogórkiem

 

  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • ogórek zielony 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • płaty sushi nori 4 szt

Sposób przygotowania:

sushi z ogórkiem
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ogórka zielonego umyć pokroić w słupki. Ja nie obieram ze skórki. Następnie wyciąć pestki. Na plaster nori nakładamy cienką warstwę ryżu - zostawiając wolne po ok 1 cm od brzegów. Układamy słupek ogórka. Zawijamy ciasno roladkę. Kroić bardzo ostrym nożem w ok 2 cm grubości plastry. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)

Tagi:

ryż ogórki