nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Świąteczna rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna rolada z makiem. Mięciutka, mokra. Doskonała na świąteczny stół Bożo-Narodzeniowy jak i na inne okazje.

Świąteczna rolada makowa

Składniki:

Świąteczna rolada makowa

 

  • jaja - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • masa makowa - 1 puszka
  • lukier - 1 opakowanie
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna rolada makowa
Krok 1: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. .Krok 2: Do piany z białek dajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Krok 3: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Po łyżce wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Krok 4:Wylewamy ciasto do blaszki. Pieczemy. Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę i zawijamy w rulon.Krok 5: Smarujemy naszą roladę gotową masą makową i zawijamy w rulon. Przygotowujemy lukier i polewamy ciasto.