powirka

powirka

Kucharz
[Przepisów: 24]

Rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada makowa najlepiej smakuje na następny dzień.

Rolada makowa

Składniki:

Rolada makowa

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do blachy, bułka tarta
  • Masa:
  • Pół margaryny
  • 1 puszka masy makowej
  • Polewa:
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Gotowe ciasto przelać na szeroką formę od kuchenki uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 180 *C przez 10-15 minut, patyczkiem do ciasta sprawdzić czy nie jest surowe. Wyłożyć na czystą ścierkę ciasto z blachy i zwinąć je delikatnie.
Roztopić margarynę w garnku, wyłożyć masę makową z puszki i połączyć z margaryną. Rozwinąć ścierkę z biszkoptem i wyłożyć na niego masę makową, delikatnie zawinąć ciasto, ułożyć na talerzu lub paterze do ciast i polać polewą.