Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i lekka rolada, idealna na podwieczorek. Makowa rolada ze śmietankowym nadzieniem z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego. Upieczcie.

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

Składniki:

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

Ciasto na roladę:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia ( taka niepełna )

Krem śmietankowy:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego (użyłam domowej roboty)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rolady

Sposób przygotowania:

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem
1. Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.

3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu. 

4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.