Sposób przygotowania:
Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem
1. Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.
3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.
Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.
2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.
3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.
Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.