Sposób przygotowania:
Świąteczne pogacze do barszczyku
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj do niej miękki smalec i zmielony twaróg, na koniec wbij jedno jajko, całość dopraw solą i pieprzem, dodaj też proszek do pieczenia.
Ciasto na pogacze zarób a potem zagnieć, wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, w razie potrzeby podsypuj mąką.
Z ciasta wycinaj gwiazdki, smaruj je jajkiem i posypuj żółtym serem, gotowe ciasteczka piecz 5min w 200 stop.
Ciasto na pogacze zarób a potem zagnieć, wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, w razie potrzeby podsypuj mąką.
Z ciasta wycinaj gwiazdki, smaruj je jajkiem i posypuj żółtym serem, gotowe ciasteczka piecz 5min w 200 stop.
monikaT83
SylaUla