Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Świąteczne pogacze do barszczyku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Te mięciutkie ciasteczka przygotowuje się z ciasta twarogowego.Pasuje do nich wiele dodatków takich jak, żółty ser, mak, kminek czy ostra papryka.

Świąteczne pogacze do barszczyku

Składniki:

Świąteczne pogacze do barszczyku

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 125 g smalcu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól pieprz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Świąteczne pogacze do barszczyku
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj do niej miękki smalec i zmielony twaróg, na koniec wbij jedno jajko, całość dopraw solą i pieprzem, dodaj też proszek do pieczenia.

Ciasto na pogacze zarób a potem zagnieć, wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, w razie potrzeby podsypuj mąką.

Z ciasta wycinaj gwiazdki, smaruj je jajkiem i posypuj żółtym serem, gotowe ciasteczka piecz 5min w 200 stop. 

Tagi:

przystawki