edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słone kruche ciasteczka przekładane słodkim kremem z orzechów ziemnych i posypane posiekanymi orzechami. Połączenie okazało się tak pyszne, że ciasteczka znikły w okamgnieniu

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

 

 

Sposób przygotowania:

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę. Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość około 5 mm. Foremką wyciąć ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem. Po wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z wyciętymi otworkami. Orzechy posiekać i posypać nimi środki ciastek.
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka foremką w kształcie kwiatka.
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Ciasteczka z dziurką posmarować roztrzepanym jajkiem.
Słone kwiatuszki z kremem orzechowym
Ciasteczka upiec do zrumienienia i wystudzić.

Tagi:

jajko jajka