Sposób przygotowania:
Świąteczne udka z kapustąI
1. Udka myję, osuszam, usuwam kości, doprawiam przyprawą Gyros.
II
2. Grzyby płuczę pod bieżącą wodą, następnie przekładam do miski, zalewam wodą 600g, odstawiam do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie grzyby gotuję około 30 minut, odsączam grzyby, wodą z grzybów zalewam kapustę w garnku i gotuję.
3. Marchew pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki, gotuję w osolonej wodzie.
4. Cebule obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
5. Do naczynia blendującego przekładam ugotowaną marchew, pietruszkę, ugotowaną odsączoną kapustę, ugotowane odsączone grzyby i blenduję około 2 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka, dodaję masło, usmażoną cebule, wsypuję pieprz, sól, cukier i gotuję około 5 minut.
III
6. Farsz studzę i faszeruję udka napełniając każdy otwór w każdym udku. Mięso zwijam tak żeby farsz znajdował się w środku.
IV
7. Udka układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180°C.
V
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.