Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczne udka z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapach od pieczenia udek unosi się po całym domu, czujemy już świąteczny nastrój. Lepszych udek nie jedliście, faszerowane kapustą i grzybami to jest to czego szukacie na świąteczny obiad.

Świąteczne udka z kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczne udka z kapustą

 

  • Składniki na udka:
  • 8 udek
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Składniki na farsz:
  • 100 g podgrzybków suszonych
  • 600 g wody
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1szt. marchewki
  • 1szt. pietruszki
  • 1szt. cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Świąteczne udka z kapustą

I

Świąteczne udka z kapustą
Przygotowanie mięsa z udek usuwamy kość i doprawiamy przyprawą Gyros.

1. Udka myję, osuszam, usuwam kości, doprawiam przyprawą Gyros.

II

Świąteczne udka z kapustą
Przygotowanie farszu z kapusty, warzyw oraz grzybów do faszerowania udek.

2. Grzyby płuczę pod bieżącą wodą, następnie przekładam do miski, zalewam wodą 600g, odstawiam do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie grzyby gotuję około 30 minut, odsączam grzyby, wodą z grzybów zalewam kapustę w garnku i gotuję.
3. Marchew pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki, gotuję w osolonej wodzie.
4. Cebule obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.

5. Do naczynia blendującego przekładam ugotowaną marchew, pietruszkę, ugotowaną odsączoną kapustę, ugotowane odsączone grzyby i blenduję około 2 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka, dodaję masło, usmażoną cebule, wsypuję pieprz, sól, cukier i gotuję około 5 minut.

III

Świąteczne udka z kapustą
Faszerowanie udek i zwijanie mięsa.

6. Farsz studzę i faszeruję udka napełniając każdy otwór w każdym udku. Mięso zwijam tak żeby farsz znajdował się w środku.

IV

Świąteczne udka z kapustą
Układanie udek w woreczku i pieczenie.

7. Udka układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180°C.

V

Świąteczne udka z kapustą

8. Danie gotowe.
9. Smacznego.