ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Pikantny gulasz z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z łopatki wieprzowej na pikantnie jest doskonałym dodatkiem do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu, ryżu, placka ziemniaczanego, również dobrze smakuje z pieczywem np na kolację.

Pikantny gulasz z łopatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantny gulasz z łopatki

 

Sposób przygotowania:

Pikantny gulasz z łopatki
Świeżą łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę, obsypać mąką pszenną.

W garnku stopić smalec i wsypać łopatkę, zrumienić dobrze co jakiś czas zamieszać, dodać cebulę i czosnek drobno posiekany, liść laurowy i ziele angielskie, kostkę rosołową, zamieszać, podsmażać z 5 minut.

Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.

Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu.
Pikantny gulasz z łopatki
Łopatka powiina być dość mocno zrumieniona do gulaszu.
Pikantny gulasz z łopatki
Sos jest idealny do wielu różnych dodatków.