Sposób przygotowania:
Pikantny gulasz z łopatki
Świeżą łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę, obsypać mąką pszenną.
W garnku stopić smalec i wsypać łopatkę, zrumienić dobrze co jakiś czas zamieszać, dodać cebulę i czosnek drobno posiekany, liść laurowy i ziele angielskie, kostkę rosołową, zamieszać, podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.
Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu.
W garnku stopić smalec i wsypać łopatkę, zrumienić dobrze co jakiś czas zamieszać, dodać cebulę i czosnek drobno posiekany, liść laurowy i ziele angielskie, kostkę rosołową, zamieszać, podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.
Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu.