BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze gołąbki to danie które towarzyszy nam od wielu lat. Praktycznie od zawsze kiedy sięgam pamięcią. Jest daniem bardzo lubianym, przygotowuję gołąbki z kapusty białej, młodej, kapusty włoskiej nawet z kapusty pekińskiej.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

 

  • kapusta 1 główka,
  • mięso wieprzowe 700 g,
  • boczek świeży 300 g,
  • ryż 150 g,
  • jajka 2,
  • kajzerka 1,
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa uniwersalna Kucharek
  • przecier pomidorowy 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy 1/2 słoika,
  • mąka pszenna 2 - 3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • pieczarki 300 g,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • śmietana 30 % 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście i wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Liście kapusty oddzielamy i odkładamy do ostudzenia, z liści ścinamy zgrubiałe części czyli tak zwany nerw. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków.

Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, przesmażoną cebulkę z pieczarkami, namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.

Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno (zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon).

Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku, zalewamy lekko osoloną wodą, gotujemy przez około 30 minut.

Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy, a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając

śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz przyprawą uniwersalną kucharek.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście i wycinamy głąb.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Kapustę wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Liście kapusty oddzielamy i odkładamy do ostudzenia , z liści ścinamy zgrubiałe części czyli tak zwany nerw.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki , a następnie mielimy
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę z pieczarkami , namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno ( zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon)
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki gotowe do gotowania
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku , zalewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy przez około 30 minut
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy , a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając śmietanę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz przyprawą uniwersalną kucharek.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Gołąbki gotowe do podania