Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Z kapusty zdejmujemy brzydkie liście i wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Liście kapusty oddzielamy i odkładamy do ostudzenia, z liści ścinamy zgrubiałe części czyli tak zwany nerw. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków.
Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, przesmażoną cebulkę z pieczarkami, namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.
Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno (zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon).
Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku, zalewamy lekko osoloną wodą, gotujemy przez około 30 minut.
Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy, a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając
śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz przyprawą uniwersalną kucharek.
Cebulkę po obraniu i pokrojeniu w kostkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy obrane pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości grzybków.
Mięso i boczek po umyciu i osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, przesmażoną cebulkę z pieczarkami, namoczoną lecz odciśniętą kajzerkę oraz jajka. Całość doprawiamy przyprawą uniwersalną kucharek oraz solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.
Na liściach układamy porcję masy, zwijamy ciasno (zwijamy brzegi do środka a następnie w rulon).
Przygotowane gołąbki układamy jeden przy drugim dość ciasno w garnku, zalewamy lekko osoloną wodą, gotujemy przez około 30 minut.
Po tym czasie gołąbki przekładamy do drugiego garnka, a do wywaru z gołąbków dodajemy przecier razem z koncentratem pomidorowym zagotowujemy, a następnie zagęszczamy mąką roztrzepaną z wodą dodając
śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą , pieprzem , bazylią oraz przyprawą uniwersalną kucharek.