Sposób przygotowania:
Wielkanocny wieniec z marcepanem
CIASTO: z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i mąki robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W sporej misce mieszam letnie mleko, cukier i żółtka, następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie dosypuję zbyt dużo mąki tylko długo wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.NADZIENIE: miękki marcepan kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję białka, cukier i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie, rozwałkowuję na prostokąt. Na cieście rozprowadzam masę marcepanową, posypuję cynamonem i zwijam w rulon jak roladę. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam tak jak linę, formuję wieniec i sklejam końce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Jeśli się za mocno rumieni, to przykrywam arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej. *marcepan należy wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej. Miękki łatwiej jest utrzeć na gładką masę
Dinah
anemon
Zrób koniecznie, mąż na pewno będzie zadowolony, bo ciasto jest przepyszne i bardzo marcepanowe.
edytaha
anemon
Dziękuję, ciasto jest bardzo smaczne i mocno marcepanowe.