anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wielkanocny wieniec z marcepanem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Drożdżowy wieniec z nadzieniem marcepanowym jest nie tylko smacznym świątecznym deserem, ale też piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Wielkanocny wieniec z marcepanem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocny wieniec z marcepanem

 

 

  • MASA MARCEPANOWA:
  • marcepan – 300 g
  • białko – 2 szt.
  • cukier – 50 g

 

  • DODATKOWO:
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec z marcepanem
CIASTO: z drożdży, odrobiny ciepłego mleka i mąki robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W sporej misce mieszam letnie mleko, cukier i żółtka, następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie dosypuję zbyt dużo mąki tylko długo wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.NADZIENIE: miękki marcepan kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję białka, cukier i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie, rozwałkowuję na prostokąt. Na cieście rozprowadzam masę marcepanową, posypuję cynamonem i zwijam w rulon jak roladę. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam tak jak linę, formuję wieniec i sklejam końce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Jeśli się za mocno rumieni, to przykrywam arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej. *marcepan należy wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej. Miękki łatwiej jest utrzeć na gładką masę
Wielkanocny wieniec z marcepanem
Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół.
Wielkanocny wieniec z marcepanem
Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.