Sposób przygotowania:
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Z łyżki mąki , pół szklanki mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i ogrzewamy ją. Dodajemy 1 jajo i 1 żółtko,zaczyn, łyżeczkę soli, mleko i stopione i schłodzone masło. Mieszamy. Dodajemy mąkę owsianą i len. Wyrabiamy gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części , rolujemy je. Rulony poprzekładamy i łączymy razem w wieniec. Układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia. Możemy ponacinać nożem w rozetkę by wzbogacić wzór, Białko rozkłócamy z mlekiem, smarujemy nim wieniec po czym posypujemy na przemian lnem i otrębami owsianymi. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą.
marietta
jaNina
Ciesze się, że Ci się spodobał :)
Sarenka
mala-madzia
edytaha
mala-madzia
To prawda, jednak taka mąka jest słabo dostępna niestety i zastanawiam się czy gdyby zastąpić ją inną np razową albo orkiszową to smak bardzo by się różnił? ;)
jaNina
Oczywiście można dodać inna mąkę razową np z orkiszu.
Mąkę owsianą łatwo jest zrobić mieląc płatki owsiane.
Użyłam jej dlatego, że zawiera dużo błonnika i witaminy B.
Len z kolei ułatwia trawienie - więc taki zdrowy chlebek jest dobrym dodatkiem do świątecznych smakołyków.
marietta
jaNina
No ten chlebek już jest zjedzony :)
Następny będzie wypieczony w sobotę na święta :)