Sposób przygotowania:
Świąteczny wieniec orzechowo-żurawinowy
Białka ubij na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, całość ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Do tak powstałej piany dodaj żółtka i olej, a kiedy się połączą wsyp orzechy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Ciasto delikatnie połącz po czym przelej do tortownicy z kominem i piecz 40min w 160stop.
W międzyczasie przygotuj krem.
W rondelku podgrzej śmietankę a kiedy zacznie wrzeć dodaj mielone orzechy, całość gotuj do momentu aż masa orzechowa stanie się gęsta jak budyń. Jajka ubij z cukrem na parze, po ostudzeniu masy jajowej zacznij stopniowo dodawać ją do roztartego masła, na koniec dodaj masę orzechową.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na trzy części, każdą warstwę ciasta smaruj kremem i konfiturą żurawinową.
Gotowe ciasto pokryj resztą kremu i posyp orzechami.
W międzyczasie przygotuj krem.
W rondelku podgrzej śmietankę a kiedy zacznie wrzeć dodaj mielone orzechy, całość gotuj do momentu aż masa orzechowa stanie się gęsta jak budyń. Jajka ubij z cukrem na parze, po ostudzeniu masy jajowej zacznij stopniowo dodawać ją do roztartego masła, na koniec dodaj masę orzechową.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na trzy części, każdą warstwę ciasta smaruj kremem i konfiturą żurawinową.
Gotowe ciasto pokryj resztą kremu i posyp orzechami.
SylaUla
monikaT83